Alexina B.

Documental que narra el procés creatiu de la nova òpera de la compositora Raquel García-Tomás (1984), Premi Nacional de Música 2020, des del moment que decideix rescatar la història d’Alexina Barbin, una de les primeres persones intersexuals que va aconseguir ser reconeguda a la França del segle XIX, fins a la seva estrena al Gran Teatre del Liceu.

Una òpera de Raquel García-Tomás

PROJECTE

En postproducció

CATEGORIA

Documental

FORMAT

Llargmetratge

Alexina B. 17low
Frame Alexina B.6
Alexina B. 8low
Alexina B. 4low
Alexina B. 6low
Frame Alexina B.8

Als seus trenta vuit anys Raquel García-Tomás una dona, jove i de classe treballadora del barri del Maresme assoleix ser la segona dona compositora de la història en presentar una òpera a la sala gran de l’emblemàtic Gran Teatre del Liceu. A més a més, ho fa recuperant les memòries d’Alexina B., primera persona a la història en ser reconeguda com a intersexual. 

El documental narra la història de superació de la Raquel García-Tomás qui, com  la mateixa Alexina, aconsegueix posar un granet de sorra en la transformació social per superar les desigualtats per raó de sexe i gènere. Un fil invisible que uneix les lluites per la igualtat des del segle XIX fins a l’actualitat.

Frame Alexina B.2
Alexina B. 19low
Alexina B. 21low
Alexina B. 2low
Alexina B. 20low
4Frame Alexina B_low
8Frame Alexina B_low
11Frame Alexina B_low

Una producció de TVC en coproducció amb Digital Films i amb la col·laboració de RTVE i del Liceu

La compositora emprèn el procés de composició de la seva nova òpera Alexina B., basada en les memòries d’Herculine Barbin (Mes souvenirs, 1868) i recollides en el llibre del filòsof Michel Foucault titulat Herculine Barbin dite Alexina B. (1980), gràcies a l’impuls de les Beques Leonardo a Investigadores y Creadores Culturales 2020 de la Fundació BBVA que ha obtingut juntament amb: la directora escènica i artística gallega Marta Pazos i la lletrista francesa Irène Gayraud. Juntes exploraran les pressions a què va haver de fer front una persona intersexual a la França del segle XIX. 

El documental gira al voltant de tres eixos. D’una banda, descobreix al gran públic la trajectòria professional i personal de Raquel García-Tomás, especialitzada en creació multidisciplinar i Premi Nacional de Música 2020, i el seu immesurable talent, que ha demostrat amb creacions conjuntes a escala internacional amb l’English National Ballet, la Royal Academy of Arts o el Dresdner Musikfestspiele, entre d’altres.

De l’altra, el documental narra el procés de composició, de creació i producció de l’òpera, Alexina B., partint del treball de la Raquel, les seves creadores, l’equip tècnic i artístic del projecte i la institució que produeix i recolza l’obra, que culminarà amb la gran estrena al Teatre del Liceu durant la temporada 2022-23.

El tercer i darrer eix de la pel·lícula respon a la voluntat de visibilitzar la intersexualitat. Partint de la tràgica històrica d’Herculine Barbine, i a través de testimonis d’aquest col·lectiu i la seva relació amb la Raquel, explorem aquesta condició tant des del punt de vista històric com des de l’activisme actual.  

Entrellaçant aquests eixos, Alexina B. qüestiona com s’entén la diversitat sexual, la normalització dels cossos i la construcció del gènere i retrata un moment de canvi social, cultural i polític de la societat contemporània i les seves institucions.

EQUIP

EQUIP

Direcció

Alexis Borràs Izquierdo

Realització

Pau Cruanyes Garrell

Guió

Anna Casacuberta Palmarola

Direcció de fotografia

Andrea Mezquida-Torrent

Direcció de producció

Maria Serralvo

Muntatge

Joan Vallverdú

So directe

Ginebra Abril

Projectes relacionats

Educació