Cinema i moda. Per Jean Paul Gaultier

El cinema i la moda s’han relacionat al llarg dels anys per donar lloc a un fructífer intercanvi creatiu. Sota la mirada de Jean Paul Gaultier, aquesta mostra assenyala la influència mútua de les dues indústries, com també assaja una aproximació als contextos socials respectius.

“Una relació creativa vista sota la particular mirada de Jean Paul Gaultier” 

La mostra aborda els intercanvis i influències que es produeixen entre el cinema i la moda, una relació creativa vista sota la particular mirada de Jean Paul Gaultier, cocomissari i director artístic de l’exposició. Més enllà de la mitomania, la proposta recorre els contextos de creació, tant dels vestits com dels films, i ens introdueix idees de modernitat, futur o erotisme. També ofereix un enfocament sociològic atès que aborda temes com són els moviments d’emancipació, en especial de la dona, i de quina manera es reflecteixen en la moda i la filmografia del seu temps.

D’altra banda, l’exposició ens acosta a la idea d’indústria a partir dels diferents professionals que intervenen en l’intercanvi creatiu: directors/es, dissenyadors/es, actors i actrius. Per fer-ho, a CaixaForum s’aplega un conjunt heterogeni de peces formades per indumentària, cartells, fotografies i fragments de pel·lícules que provenen en molt bona part de la prestigiosa col·lecció de La Cinémathèque française i que es complementen amb obres de més de vint prestadors nacionals i internacionals.

Client

Fundació “la Caixa” en col·laboració amb La Cinémathèque française.

CATEGORiA

Exposició

data

2022

Però, quina importància té la moda en el nostre dia a dia? Com ens defineix?  

Quins estereotips pot trencar o reforçar? Què podem comunicar a través del vestuari?

Aquestes són algunes de les preguntes de les quals parteix el projecte educatiu que vam tenir el plaer d’elaborar per a la visita dinamitzada de l’exposició i que vertebren el plantejament de l’espai educatiu i del cafè-tertúlia. 

A partir d’un nou format de visita participativa, els grups escolars o les famílies transformades en dissenyadors i dissenyadores de moda, esdevenen agents actius del procés de construcció de coneixement. Amb el recolzament de l’equip educatiu i partint de la proposta museogràfica, obren hipòtesis i aborden les confluències entre el cinema i la moda des de perspectives interdisciplinars, amb l’objectiu d’anar desgranant i descobrint els fets més característics que envolten aquest intercanvi.

L’exposició conclou amb un encàrreg: els visitants hauran de fer el disseny de vestuari d’una pel·lícula o sèrie de TV a partir de diversos briefings

Quines peces de roba, siluetes, textures i colors predominaran al nostre disseny de vestuari?

Deixem anar la nostra creativitat i… a dissenyar!

Serveis

Serveis

Guió visita dinamitzada escolar i familiar

Formació equips educatius de CaixaForum Madrid, Barcelona i Sevilla

Conceptualització del cafè-tertúlia

Crèdits

Crèdits

Conceptualització

Blanca Almendariz

+ info

+ Info

Cinema i moda. Per Jean Paul Gaultier  de CaixaForum Barcelona

Projectes relacionats

Audiovisual